Tips

Natuurlijk zijn er een heleboel tips te noemen die de leefbaarheid van onze wijk vergroten zonder dat hiervoor echt extra veel inzet voor nodig is. Op deze pagina proberen wij zo veel mogelijk tips te verzamelen.

Goed idee? NMC-consulent Maarten van Deursen helpt u graag!
Heb jij een goed idee voor de stad of voor jouw wijk op het gebied van natuur, milieu of duurzaamheid? En heb je een vraag of heb je hulp nodig bij het uitwerken van jouw plan, het vinden van draagvlak of bij het uitvoeren hiervan? Neem dan contact op met Maarten van Deursen. Hij beantwoord jouw vragen en helpt je graag op weg als je bijvoorbeeld struikelt over regelgeving, financiering, het vinden van partners of andere ondersteuning bij het realiseren van jouw initiatief...

Maarten is bereikbaar via telefoonnummer 030 - 286 69 67 of per email m.van.deursen@utrecht.nl

Klik hier voor meer informatie.

Zwerfvuil
Er is in het wijk veel ongenoegen over de grote hoeveelheid zwerfvuil, dit is onhygiƫnisch en ziet er natuurlijk niet uit. Samen zorgen voor een schone leefomgeving en dus proberen om de hoeveelheid zwerfvuil te beperken tot het minimum helpt. Maak gebruik van de beschikbare ondergrondse containers en de prullenbakken. Etensresten over het balkon gooien of vuilniszakken naast de containers zetten helpt natuurlijk niet! Staan er wel zakken naast de containers loop dan niet voorbij maar gooi ze er even in. Leer uw kinderen om papiertjes en dergelijke in de prullenbak te gooien i.p.v. op straat. U zal zien dat het woongenot toeneemt en de kans op baldadig gedrag van de jeugd in het wijk neemt af.

Overlast
Wanneer er sprake is van overlast in welke vorm dan ook ga dan niet zitten mokken maar doe er iets aan. Spreek de persoon in kwestie aan en probeer tot een oplossing te komen. U zal merken dat de persoon in kwestie zich vaak niet eens bewust is van de situatie en best wil meewerken aan verbetering daar van. Mocht het voorkomen dat u er niet in slaagt om tot een oplossing te komen kunt u natuurlijk altijd nog de hulp van Portaal inschakelen.

- Voorkom dat een kleine irritatie een groot probleem wordt, wacht dus niet te lang met praten.
- Probeer altijd rustig te blijven, ga dus niet naar de buren als u boos bent.
- Wellicht heeft u zelf wel een idee hoe het anders zou kunnen?
- Kijk of u samen afspraken kunt maken die het probleem oplossen.
- Vraag uw buren eens of ze last van u hebben, dat kan natuurlijk ook zo zijn zonder dat u dit in de gaten heeft.

Gemeenschappelijke ruimtes
Gebruik ruimtes waarvoor deze bedoeld zijn. Een trappenhal of box gang is bijvoorbeeld geen opslagplaats voor zaken die u in de weg staan. Maak eventueel afspraken over het schoonmaken, het gebruik en eventueel te plaatsen spullen. Heeft u grofvuil dat niet in de containers past dan kunt u het naar het afvalscheiding station op Lunetten brengen of een afspraak maken met de Gemeente Reiniging om het op te laten halen. U kunt de Gemeente Reiniging bereiken via 030 - 286 00 00. Zet het grofvuil pas de avond vooraf aan de afgesproken dag op straat.

Huisdieren
Honden blaffen dat is algemeen bekend, maar wanneer ze regelmatig en langdurig blaffen wordt dit vervelend. Probeer daarom het geblaf te beperken door uw hond niet te lang alleen te laten. U kunt voor tips ook terecht bij uw dierenarts of een dierenwinkel. Laat uw hond(en) uit op de daarvoor bestemde plekken in de wijk en voorkom dat ze hun behoeften doen op straat of op balkon.

Verlichting
Wanneer u ontdekt dat er een defect is aan de openbare verlichting is het raadzaam hiervan melding te maken. Goede verlichting draagt bij aan een veiligere omgeving en helpt het reduceren van de criminaliteit in de wijk. Treft u een defect aan in een van de trappenhallen of galerijen dan kunt u contact opnemen met Portaal. Wanneer het gaat om de straatverlichting kunt u terecht bij de gemeente op nummer 030 - 286 00 00.

Heeft u misschien nog tips voor op deze pagina? Laat het ons dan gerust weten zodat wij ze kunnen toevoegen.